antivirus

Foarte des utilizatorii se intreaba: «Care este cel mai bun antivirus?». Pun aceasta intrebare pe diferite forumuri, site-uri de social media, site-uri cu «intrebari si raspunsuri». Doar ca de multe ori nu primesc un raspuns clar la intrebarea sa, deoarece ca raspuns primesc recomandari, bazate pe priferintele celor ce raspund. Bineinteles, putem aduna o multime de informatii pentru fiecare antivirus de pe diferite surse si sa alegem cel mai popular. Si totusi, cel mai popular poate sa nu fie cel mai bun pentru tine. Din acest motiv m-am hotarat sa scriu un articol, privind criteriile de a alege cel mai bun antivirus. Nu voi recomanda un antivirus anume, voi spune doar cum sa alegeti cel mai bun antivirus.

De cati antivirusi ai nevoie?

Primul si cel mai important lucru, ce trebuie tinut minte (deoarece cu aceasta intrebare m-am confruntat de mai multe ori): pentru o functionare optima a calculatorului, pe acesta trebuie sa fie instalat un singur antivirus. In caz contrar antivirusii vor intra in conflict. Solutiile antivirus moderne chiar in timpul instalarii anunta prezenta altor programe competitive si refuza sa se instaleze, pana ce nu vei dezinstala solutiile de protectie instalate anterior.Probabil te vei intreba cum sa nu gresesti in alegerea unui antivirus? Foarte simplu. Companiile, care dezvolta aplicatii antivirus, de obicei, fac schimb de informatii privind coduri malware, astfel baza lor intr-un fel sau altul este identica. Virusii pot avea nume diferite, o inregistrare dintr-o baza de date poate avea mai multe tipuri a aceluiasi virus, iar la alt antivirus impartit in diferite inregistrari. Cu alte cuvinte, in ciuda faptului ca numarul de virusi din baza de date variaza (in opinia mea, in ultimul timp cred ca utilizatorii nici nu se uita la asa ceva), acestea gasesc aproximativ acelasi numar de virusi. Din acest motiv, alegerea celui mai bun antivirus se face nu prin numarul de virusi in baza de date, ci prin alte caracteristici.

Alegerea celui mai bun antivirus

Fiecare persoana este unica, are preferinte proprii, astfel alegerea unui antivirus trebuie sa fie dupa preferintele utilizatorului. Criterii pot fi foarte multe. De exemplu, viteza calculatorului in timpul rularii programului antivirus, viteza de verificare a fisierelor si corespondentei e-mail, incarcarea sistemului in modul de monitorizare, frecventa actualizarilor, usurinta de utilizare, increderea intr-un anumit producator. Dupa cum se poate vedea, sunt o multime. Chiar bazandu-se pe aceste criterii trebuie sa alegem cel mai bun antivirus – cel mai bun pentru tine.
Dupa cum probabil ti-ai dat seama, pentru asta va trebui sa instalezi mai multe programe antivirus si sa le incerci in modul demo (trial). Da, va dura ceva timp, dar vei putea gasi cea mai potrivita optiune, care se potriveste nevoilor tale, care se potriveste calculatorului. Ulterior vei sti exact ce anume vrei de la antivirus, ce nu vrei si ce este important. In timpul comparatiilor vei avea noi criterii, si le vei compara cu altele. Modul demo are scopul de a alege optiunea cea mai potrivita inainte de a face plata. Un alt punct important, care trebuie luat in seama. Nu trebuie sa ai incredere in companii mai putin cunoscute. Pretul produselor sale poate fi mai mic decat media, pot lucra mai rapid, doar ca calitatea poate sa sufere. Eu recomand sa-ti alegi antivirusul de la compania Bitdefender, deoarece este liderului pietei din Romania. Recomand din doua motive:

  • Produsele liderului pietei din Romania are interfata si suport tehnic in limba romana, astfel vei putea cu usurinta sa pui orice intrebare si sa primesti raspuns in limba pe care o intelegi.
  • Se integreaza cu furnizorii si magazine online, ceea ce permite in cel mai scurt timp sa obtii o noua cheie printr-un mod de plata si momentul convenabil pentru tine. Acest fapt este destul de important.

Pe piata romaneasca exista mai multe produse. Nu voi descrie in detaliu fiecare dintre acestea si nu voi face concluzii, deoarece va fi mai corect daca tu singur o vei face si vei alege ceea ce este mai bun pentru tine. Fiecare companie, de regula, are cateva solutii in domeniu, de la un simplu scanner antivirus, pana la pachete complete de securitate (pachete Internet Security), care includ mai multe instrumente pentru a preveni atacurile de retea, protejarea calculatorului impotriva spam-ului, protectia proactiva, etc. Nu e greu sa faci o alegere. Daca nu ai antivirus, dar ai firewall, care iti place, cu care te-ai obisnuit, atunci ar trebui sa alegi doar antivirus (fara functii suplimentare). Daca nu ai deloc protectie, poti alege o solutie complexa. Un pachet de securitate complet intr-un fel este mai bun decat produsele separate de la diferiti producatori, deoarece produsele separate, dupa cum arata practica, pot intra in conflict (de exemplu, la mine au intrat in conflict antivirusul si firewall-ul de la diferiti producatori), aratand performante slabe a calculatorului.

Antivirus gratuit

In ultimul timp sunt foarte populari antivirusii gratuiti de la diferite companii. Alegerea celui mai bun antivirus gratuit nu difera de criteriile de alegere a antivirusului cu plata. Diferenta principala a antivirusului gratuit este ca acesta este echipat cu un scanner antivirus, care poate detecta si trata virusii doar prin scanarea manuala (cand se lanseaza scanarea), si nu poate asigura o protectie permanenta a calculatorului (cand vizitezi site-uri web, descarci programe, etc). Exista, de asemenea, solutii antivirus, care contin module de protectie in timp real, dar in general, acestea nu pot oferi protectie completa a calculatorului, ceea ce este important daca nu esti un utilizator cu experienta.
Pretul solutiilor antivirus
Pretul solutiilor antivirus este diferit, depinde de:

  • Perioada de valabilitate a licentei;
  • Numarul de calculatoare protejate;
  • Numarul modulelor de securitate, disponibile int-un anumit produs.

Solutiile antivirus se distribuie pe baza de subscriere, cu cat mai mare este perioada de subscriere, cu atat mai ieftin este pretul de utilizare pe an/ani.

Concluzie

Pentru a alege cel mai bun antivirus, va trebui sa verifici cateva optiuni, sa le incerci pe calculatorul tau. Nu trebuie sa acorzi atentie la numarul de virusi din baza de date a programului, pentru ca toti o au aproximativ la fel. Mai bine sa alegi un antivirus de la companii renumite, inclusiv pe piata romaneasca, care se specializeaza in acest domeniu si lucreaza doar in domeniul respectiv. Daca o companie face orice, inlcusiv antivirusi, eu n-as prefera sa achizitionez antivirusul de la ea – mai bine un specialist in domeniul securitatii, dacat o persoana care stie totul, dar cate un pic.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.