MiniDuke este un software foarte periculos care a fost descoperit prima dată de Bitdefender în 2012 și este activ încă de atunci. Acest soft a infectat indtituții guvernamentale și agenții din Europa și a fost adăugat în baza de viruși din mai, anul trecut, chiar dacă nu se cunoșteau efectele sale.

Varianta inițială a MiniDuke care a fost descoperită anul trecut este diferită de cea de săptămâna trecută, în primul rând prin faptul că utilizează un mod diferit de instalare. În plus, aceasta accesează pagina de internet time-server.org pentru a verifica data curentă din China.

“Software-ul periculos MiniDuke poate provoaca daune majore sau poate colecta cantități uriașe de informații pe parcursul a 10 luni. Descoperirea unei versiuni inițiale a acestui virus, în mai 2012, sugerează că suntem încă la început în a înțelege dimensiunea și scopul MiniDuke. Analizăm în continuare software-ul și vom face publice și alte detalii importante atunci când vor fi descoperite”, a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Analizele efectuate până acum relevă că MiniDuke extrage informații din sistemele informatice ale guvernelor Irlandei, Belgiei, României, Portugaliei și Cehiei precum și din alte instituții, precum un furnizor de servicii medicale din Statele Unite ale Americii sau organizații din Japonia, Brazilia etc.

Antivirusul Bitdefender elimină toate variantele cunoscute ale MiniDuke. Compania a anunțat că a lansat și un utilitar gratuit care dezinfectează calculatorul de acest virus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.