Android

Android, ca şi sistem de operare pentru mobile, este un ecosistem destul de sigur în care Google implementează în diferite etape controale pentru a se asigura că dispozitivul vostru cu Android nu va fi infectat cu malware. Totuşi, Android este un sistem open source cu o cotă de piaţă foarte mare şi este puţin probabil ca acesta să rămână complet ferit de infecţii malware şi viruşi.

Foarte mulţi dintre noi, printre care şi eu, folosim un antivirus pentru Android pentru a menţine telefonul/tableta în siguranţă. Există totuşi posibilitatea de face acest lucru chiar şi fară un antivirus, doar că trebuie să aveţi în minte câteva lucruri pe care o să le înşir mai jos.

Folosiţi numai Play Store

E bine ca atunci când vreţi să instalaţi o aplicaţie nouă să folosiţi numai magazinul Play Store şi nu alte surse dacă nu sunteţi siguri de autenticitatea lor. Malware-ul se găseşte de obicei în fişierele .apk şi poate provoca stricăciuni serioase dacă acesta este instalat.

Toate fişierele .apk ale aplicaţiilor piratate pot conţine malware, de aceea este o idee bună să cumpăraţi o aplicaţie originală direct din Play Store.

Evitaţi ferestrele Pop-up

De foarte multe ori atunci când navigaţi pe internet de pe Android întâlniţi ferestre Pop-up care vă spun că dispozitivul vostru e infectat şi îl puteţi curăţa gratuit prin instalarea unei aplicaţii. De cele mai multe ori acele aplicaţii sunt infectate cu malware care pot extrage date personal din dispozitiv.

E bine să vă feriţi de aceste ferestre Pop-up şi să nu le băgaţi în seamă.

Feriţi-vă de dezvoltatori noi

Un dezavantaj pe care Play Store îl are este că permite oricui să urce aplicaţii foarte uşor şi astfel foarte mulţi dezvoltatori urcă aplicaţii de tip malware care pot afecta dispozitivul cu Android. Este bine să evitaţi cumpărarea sau descărcarea de aplicaţii sau jocuri de la dezvoltatori relativ noi în Play Store şi în acelaşi timp puteţi verifica comentariile sau screenshot-urile aplicaţiei care pot fi false sau de calitate scăzută.

În acest caz este bine să nu descărcaţi sau să instalaţi o astfel de aplicaţie.

Activaţi opţiunea de verificare malware

Google oferă un serviciu gratuit direct în sistemul de operare care verifică toate aplicaţiile care le instalaţi, iar dacă acestea sunt dăunătoare le îndepărtează automat. Dacă aţi instalat vreodată o aplicaţie din afara Play Store poate aţi observat că apare un mesaj care vă solicită dacă doriţi să verificaţi aplicaţia înainte de a o instala.

Google a făcut un pas înainte cu acest sistem de verificare şi au făcut o actualizare la el. Detaliile despre cum funcţionează, le aveţi aici.

Verificaţi dacă această opţiune este activată mergând la Setări > Securitate şi Verificaţi aplicaţiile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.