După cum v-am promis, am sa va arăt printr-un tutorial cum puteţi folosi şi voi diacritice pe wordpess.

Pentru început trebuie să avem selectată în windows limba română şi să avem instalate diacriticele corecte.Pentru Vista si Windows 7 este mai uşor pentru că suportul este insclus by default iar pentru XP am să vă arăt cum se face.

1. Downloadăm o mapare corectă a diacriticelor pentru tastatură.Eu am ales o mapare simplă pe care am luat-o de aici.Se instalează foarte uşor, fără a mai fi nevoie de alte configurări.

2. Pentru a selecta această mapare a tastaturii trebuie să parcurgeţi mai mulţi paşi pe care o să-i urmariţi intru-un filmuleţ pentru a înţelege mai bine.

[youtube 5ErX8pfESGA]

3. Folosirea diacriticelor se face cu ajutorul tastei ALT Dreapta.

alt dreapta + a = ă

alt dreapta + q =  â

alt dreapta + t = ţ

alt dreapta + s = ş

alt dreapta + i =  î

alt dreapta + c = ©

Pentru a scrie cu majuscule trebuie apăsată şi tasta SHIFT, deci apăsăm alt dreapta + shift + ce vrem sa scriem cu majusculă.

Am terminat cu setarea tastaturii acum avem de făcut setările pentru wordpress.

1. În primul rând trebuie sa verificăm in panoul de control dacă avem selectată setarea UTF-8.Pentru asta ne ducem la Settings > Reading şi vedem dacă la Encoding for pages and feeds avem selectat utf-8.

2. Acum verificăm in wp-config.php dacă avem setat encodingul pentru baza de date.Trebuie să arate de forma

[php]/** Database Charset to use in creating database tables.*/ define(‘DB_CHARSET’, ‘utf8’);[/php]

3. Înainte sa trecem mai departe vă sfatuiesc sa faceti un back-up la baza de date a blogului, pentru că trebuie sa faceţi câteva setari şi dacă ceva nu funcţionează cum trebuie sa puteţi reveni la setările iniţiale.

4. Deschidem phpMyAdmin, localizăm baza de date a blogului si în tabul SQL facem urmatoarele setări pentru întreaga bază de date :

[sql]CHARACTER SET utf8
DEFAULT CHARACTER SET utf8
COLLATE utf8_general_ci
DEFAULT COLLATE utf8_general_ci;[/sql]

Totul ar trebui să fie gata şi caracterele ar trebui să fie arătate corect.Dacă ceva nu este bine reveniţi la back-up şi faceţi din nou paşii.


PC GARAGE

7 COMENTARII

  1. Felicitari pentru tutorial,dar eu folosesc Autocorect,un program ce pune automat diacritice douar cu cateva click-uri,e mai comod.

    • Păi după cum am mai spus într-un articol, pentru a evita cuvintele cu mai multe sensuri şi poate pentru mine că să invaţ să scriu mai repede cu diacritice:)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.