Ubuntu şi Linux Mint sunt două dintre cele mai populare distribuţii linux în acest moment. Dacă te-ai hotărât să foloseşti linux, sau ai încercat Ubuntu sau Linux Mint, te întrebi care e diferenţa dintre ele. Cele două distribuţii sunt legate una de cealaltă, Linux Mint find bazată pe Ubuntu.

La început, dacă cele două erau apropiate ca şi variante, acum cele două au început să se îndepărteze una de cealaltă, devenind două distribuţii linux diferite cu concepte diferite.

În acest articol încerc să vă explic care sunt diferenţele dintre aceste două linux-uri.

Desktop-ul

Ubuntu ca desktop default vine cu Unity, un desktop care poate fi schimbat uşor şi puteţi instala un spaţiu de lucru diferit din depozitele Ubuntu.

Ubuntu Unity Desktop

Versiunea finală a lui Linux Mint vine în două versiuni, fiecare din ele având propriul desktop, Cinnamon şi MATE. Cinnamon este un desktop diferit, creat pe tehnologii noi şi care nu-ţi aruncă în faţă elementele de bază de pe desktop. Vine cu un taskbar şi cu un meniu al aplicaţiilor care nu-ţi ocupă tot ecranul.

Linux Mint Cinnamon

MATE este un desktop bazat pe vechiul GNOME 2, pe care Ubuntu şi Mint l-au utilizat în versiunile anterioare şi funcţionează la fel.

Linux Mint MATE

Ce se mai poate vedea, este ca Mint foloseşte culori mai deschise şi butoanele ferestrelor se află în partea dreaptă a titlului ferestrei, şi nu în stânga.

Alegerea spaţiului de lucru este ceva ce depinde de alegerea fiecăruia. Unity desktop nu este aşa popular printre fanii Ubuntu, dar a reuşit totuşi să se îmbunătăţescă în versiunile sale recente. Desktopul oferit de Mint nu s-a shimbat prea mult, deci nu există plângeri din partea userilor.

Software-ul proprietar şi Codecurile

Linux Mint încă mai păstrează software-ul proprietar ( de exemplu Flash) şi codecurile, în timp ce în ultima versiune de Ubuntu poţi selecta o opţiune şi Ubuntu va descărca programele şi codecurile de care ai nevoie.

Ubuntu Install

Configurabilitatea

Se pare că Mint oferă mai multe opţiuni de configurare decât Ubuntu. În timp ce Ubuntu oferă doar câteva opţiuni pentru a configura Unity, în Mint ai o aplicaţie întreagă să îţi configurezi desktop-ul.

Cinnamon settings

La acest capitol, linux Mint este clar învingător, oferind mai multe setări pentru configurarea desktop-ului şi nu numai decât Ubuntu, care o oferă doar câteva opţiuni.

[divide style=”3″]

Diferenţa dintre cele două distribuţii linux este evidentă şi se vede cum se îndepărtează una de cealaltă. Ubuntu se schimbă, Mint se păstrează şi e mai familiar.

Voi care din aceste distribuţii preferaţi, Ubuntu sau Linux Mint ? Aştept răspunsurile voastre în comentarii.

4 COMMENTS

  1. Sincer dupa ce am citit articolul tau simt nevoie sa incerc Linut Mint, momentan am Ubuntu si nu ma simt in largul meu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.