Canonical a făcut ieri un anunț important, a dezvăluit versiunea pentru telefoane mobile a sistemului bazat pe linux Ubuntu. Ubuntu pentru telefoane folosește același kernel și drivere ca și Android, dar a fost creat de la zero și aduce o nouă interfață pentru utilizatori și o nouă experiență de navigare.

ubuntu pentru telefoane

Pentru început, Ubuntu pentru telefoane se folosește foarte mult de gesturi pentru a naviga, astfel toate cele patru colțuri ale ecranului sunt folosite pentru a efectua un gest. Prin gesturi simple veți putea accesa rapid aplicațiile favorite, toate aplicațiile, ultimele aplicații folosite, mesajele sau notificările.

Ubuntu pune accent mare pe aplicațiile web HTML5 și le oferă prioritate, astfel că acestea vor afișa notificări exact ca aplicațiile native. Puteți folosi de asemenea și aplicatiile scrise special pentru Ubuntu. Deși folosește kernelul de la Android, acesta nu folosește o mașină virtuală ca și Android, iar aplicațiile nu vor fi compatibile între aceste două sisteme de operare. Lipsa mașinii virtuale și posibilitata de a rula aplicatiile nativ poate fi un punct în plus pentru Ubuntu, pentru că performanța va fi mult mai bună comparativ cu Android.

ubuntu pentru telefoane

Ubuntu pentru telefoane aduce și nou lockscreen, numit de cei de la Canonical “Welcome screen” pentru că nu este chiar un ecran de unde trebuie să deblochezi telefonul, ci este un ecran unde ai la dispoziție toate gesturile pentru a accesa rapid orice aplicație. De asemenea ecranul arată și un cerc în care sunt afișate mesajele importante care vin de la aplicațiile instalate pe telefon.

Canonical va face disponibile pentru download imaginile pentru acest sistem de operare, care în prezent funcționează doar pe Galaxy Nexus. Începând cu anul viitor se așteaptă să apară și telefoane care vin cu Ubuntu gata instalat. Mai jos puteți urmări un video, destul de lung, cu acest OS în acțiune.

[youtube link=”http://youtu.be/cpWHJDLsqTU” width=”620″ height=”412″]

UPDATE : Un hands-on creat de cei de la Engadget cu Ubuntu pe un Galaxy Nexus.

sursa

 

PC GARAGE
Articolul precedentSamsung Galaxy Camera primeste update la Android 4.1.2
Articolul următorSamsung Galaxy S IV – poza reala ?
IT addict, Gadget lover. Windows 10 and Elementary OS user.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.