Un nou virus de tip troian a fost descoperit ca fiind activ pe mesageria instantă, gen Facebook sau Yahoo Messenger. Bitdefender precizează că troianul se foloseşte de ingineria socială politicoasă şi versete biblice în procesul de decriptare a datelor.

Specialiștii producătorului de soluții de securitate au identificat în ultima săptămână o creștere a infecțiilor în țări precum România, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, Franța, Danemarca. În România, numărul detecțiilor înregistrate în ultima săptămână este de peste 700.

Gen:Variant.Downloader.167, după ce obţine accesul la listele de contacte ale unui utilizator se distribuie singur prin mesageria instantă a Facebook-ului şi prin Yahoo Messenger, de la un prieten la altul. Acesta foloseşte o abordare politicoasă şi ascunde  o parte din datele criptate în versete biblice. Utilizatorul primeşte următoarea întrebare: ’’Aș vrea să postez aceste poze pe Facebook, e OK?’’ Pentru o credibilitate ridicată, linkurile care urmează după întrebare aparţin unor servicii precum Dropbox sau Fileswap, aceastea fiind utilizate foarte des pentru distribuirea de fotografii şi fişiere.

Virus Facebook

După ce un link a fost accesat, virusul este executat de sistem, unde creează un fişier cu nume la întâmplare şi cu extensia “.exe”. În procesul de instalare apare la un moment dat un mesaj de eroare: “Această aplicație nu este compatibilă cu versiunea de Windows pe care o folosiți. Verificați informațiile de sistem ale calculatorului pentru a vedea dacă aveți nevoie de o versiune x86 (32-bit) sau x64 (64-bit) a programului, iar apoi contactați furnizorul de software.”

Virus Facebook

Bitdefender va bloca acest virus automat, însă există destule soluţii de securitate care nu o fac. Deci, aveţi grijă pe ce linkuri daţi click, mai ales pe cele care le primiţi prin mesageria instant.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.